čtvrtek 22. srpna 2013

Co mám v Brně rád

Je to už rok, co bydlím v Brně, hlavním městě když už ne Velko, tak alespoň Moravské říše. Za tu dobu jsem zjistil, co Brno spojuje s blondýnkami, Židy a absolventy filozofické fakulty: strašně lehce se z nich dělá sranda. Brno se prý má žít, protože Brno je životní styl. Přestože mám v oblibě tuto satirickou iniciativu a rád se s nimi pobavím na jakékoliv konto, z pohledu vesnické náplavy, která v tom od malička nežije, musím uznat, že mám Brno rád. Přijde mi super, že jeho důležité centrum přejdu pomalu za půl hodiny celý pěšky, přijde mi super, že tu každou hodinu jezdí noční autobus, který můj opilý zadek odveze prakticky až k baráku, a taky mi přijde super, že je tu hromada míst, kam můžu chodit rád a opakovaně.

Třeba taková restaurační zařízení. Navštívil jsem jich už relativně dost a velmi rád navštěvuji podniky nové a ještě novější, abych zjistil, čím mě můžou překvapit. Rozhodl jsem se tedy, že si své zážitky nenechám jen pro sebe. Že svým oblíbeným podnikům zvýším street credit a že vás třeba inspiruji k tomu, abyste taky nechodili na pivo jen do jednoho lokálu a na meníčko do menzy. Myslím, že Brno se žít opravdu dá.

(Ještě pro upřesnění, vypsány jsou zde ty podniky, které nabízejí něco obzvlášť dobrého a výjimečného, než ostatní, ve kterých jsem byl. Ty "obyčejné, i když dobré" hospody apod. nezmiňuji.)

Bar, který neexistuje

Jeden z mých vůbec nejmilovanějších podniků. Jeho heslo můžu parafrázovat tak, že chtějí vnést do české barové sféry nový svěží dech, což se jim daří. Nabídnou vám asi kvadrilion značek alkoholu, o kterých jste neměli ani tušení, a které možná ani jinde neseženete. Nabídnou vám tu nejmilejší obsluhu, s jakou jsem se kdy setkal, a z toho, co se zdá jako luxus, dělají zcela běžnou a ordinérní věc, která by měla snad všude fungovat automaticky. Kdyby tomu tak ale bylo, je jasné, že by Bar nebyl vůbec tak výjimečný, jako je. Jestli hledáte místo, kde se příjemně sedí, kde se kvalitně pije i jí, a odkud vás o půlnoci nevyhodí, navštivte Bar. A jestli vás v něm na první pohled zarazí ceny... tak se na to celé podívejte ještě jednou.

Web: barkteryneexistuje.cz

The Immigrant

Kdyby v Brně neexistovala ulice Veveří, věřím, že většina mých večerních plánů by ztroskotala na tom, že už se do žádné hospody nevlezeme. Na Veveří je těch hospod a podniků tolik, že je podle mě zhola nemožné, abyste se někam nevešli. Když se navíc vlezete do Íčka, tak si buďte jistí, že se vám tam bude líbit. Příjemné prostředí + milá a vstřícná obsluha + chutné pivo (Guinness, Bernard) + vynikající pulled pork sandwich = skoro láska.

Web: www.theimmigrant.cz

Výtopna

Vláčkových hospod je v Brně více. Respektive jsou konkrétně dvě. A nejsou jen v Brně. Jestli si ale někdy chcete zažít, že vám pivo, víno, či jiné nápoje přiveze až ke stolečku vláček, který se projíždí po kolejích po celém podniku, zamiřte do jedné z brněnských Výtopen. I kdyby tam měli pivo hnusný a jídlo nebylo k jídlu - což rozhodně není, ba naopak - stejně budete milovat všechny ty projíždějící mašinky, a zapomenete na všechno, k čemu byste mohli mít výtky. A ve Výtopně toho k vytýkání skutečně moc nenajdete. Jenom dejte pozor na rezervace, mají dost plno.

Web: www.vytopna.cz

Pod obrazy

Výprava za dobrou kávou, sladkým muffinem a trošku hipster-artovým feelingem by mohla skončit přesně tady. Po vstupu do Místodržitelského paláce můžete vypadat jako návštěvník muzea, a vlastně to nebude tak daleko od pravdy. Pod obrazy se také zastavuje čas, a strávíte ho tam velmi příjemně. Ať už na zahrádce anebo v kavárně uvnitř, kde se čas od času prý odehrávají i večery s živou (jazzovou) hudbou. A zpít pod obraz se tam dle nápojového lístku dá taky za docela slušné peníze :-)

Web: www.podobrazy.cz

Pivní opice

Jestli je v Pivní opici něco vážně super, tak jejich domácí hamburger za 119,- s hranolky. Pivo (Polička, Poutník, Svijany) mě tam moc nebere a mám pocit, že když ho tam vypiji víc, bolí mě druhý den ráno hlava víc, než je zdrávo. Co se týče obsluhy, ta je celkem normální, ale čím častěji jsem tam chodil, tím mi všichni přišli protivnější. Možná je to ale mnou. Nicméně hambáč a posezení na parádní zahrádce to jednou za čas dovedou vykompenzovat.

Web: www.pivniopice.cz

U Richarda 

Pivo z rodinného pivovaru v hospodě kousek od FSS = ideální výplň pauzy mezi dvěma přednáškami. Velký výběr piv, které jen tak někde neochutnáte (mými favority jsou nakuřovaný speciál a medová patnáctka), to je asi to hlavní lákadlo, proč k Richardovi chodit opakovaně. Když už totiž máte dost všech Starobrn, Poutníků, Poliček, Svijan a Staropramenů, kterých je v Brně snad všude milion, tohle je to správné místo, kde si spravit chuť.

Web: www.uricharda.eu

Blues Bar Traubka

Kam v Brně na točenou Holbu? Na Traubku do Černých polí. Bar s takovou atmosférou jsem ještě nikde nezažil. Pravděpodobně ani jedna židle v podniku není dvakrát, pivo si vypijete na šicím stroji, hraje tam výborná muzika a obsluha vás tam přivítá snad kdykoliv a s kýmkoliv, či v jakémkoliv stavu vždy s úsměvem na rtech. Navíc tam prý mají nějakou legendární topinku s hermelínem a ovocem. Tu si ale ještě šetřím na horší časy. Nejste-li slečinky, které se jen tak něčeho zaleknou (např. toalet), zamiřte sem za jedinečným zážitkem.

Web: nemají, laďte Google

East Village Bar & Diner

Výborný americký podnik s nabídkou amerických jídel a někdy také s americkou obsluhou. Z nesčetné řady všemožných burgerů jde až hlava kolem, osobně si ještě brousím zuby na snídaňové palačinky s javorovým sirupem. Točí tam Guinness, obsluhu mají úžasnou a kafe prý taky, i když jsem ho sám ještě neměl. Funguje tam ale taková ta dolívací finta, kdy vám jen prázdný hrnek doplní čerstvou kávou. Amerika:Česko - 1:0.

Web: https://www.facebook.com/pages/East-Village-Bar-Diner/144876892345117

U Jeníka

Klasická "hospodová" hospoda. Na čepu výborný pivo Chotěbor, kafe leda tak turek se socem a k jídlu chleba s tvarůžky anebo naprosto luxusní utopenec. Už jen kvůli němu se tam vracím často a rád. Obslouží vás rychle a bez zbytečných servítek, navíc mile a jaksi hospodsky a na úrovni.

Web: https://www.facebook.com/pages/U-Jen%C3%ADka/149663731861353

Na Stojáka

Že se u piva nemusí jen sedět a vrtět na židli, o tom vás přesvědčí na Jakubském náměstí. Pivo točí poctivě (velké/šnyt) a mění ho, nedbají na nějaké zajeté značky, které najdete na každém druhém kroku a hospodská jídla zde najdete podobně jako U Jeníka, společně s denním lehkým menu. Na Stojáka rozhodně zakusíte něco nového a vyjdete ze stereotypu. Smůlu mají jen zákazníci se zlomenými nohami, pro ty je prostředí trošku unfriendly.

Web: http://www.vycepnastojaka.cz/

Pegas

Myslím, že kdo ještě nebyl v Brně u Pegasa, ten snad jako by ani nebyl. A kdo u Pegasa byl a neopil se (aspoň trochu), tak má buď můj respekt, anebo je hlupák, protože si tam nedal jejich vynikající pivo, které si sami vaří. Jídlo mají sice drahé, ale ono to pivo je tak hutné, že hlad bez problému zaženete. Ostatně ne nadarmo se pivnímu moku říká tekutý chléb. Zarazí vás možná jen lehce nevrlí ostřílení hospodští, kteří si nepotrpí na nějaké ty zbytečné kecičky kolem, ale jdou rovnou k věci. Ty chlapy byste si fakt nechtěli naštvat. Za ten pivní zážitek to ale stojí.

Web: www.hotelpegas.cz

Bohéma

Pod Janáčkovým divadlem, které je podle mě architektonickým akné na tváři Brna, se nachází restaurace, do které byste asi jen tak nevešli v zeleném diskotričku a růžových kostkovaných třičtvrťákách. My jsme to ale zkusili a vešli dovnitř, i když jsme na sobě neměli oblek, supr košili a ani kostýmek. I přesto nás v téhle na první pohled hogo-fogo restauraci uvítali velice mile a takřka s otevřenou náručí. Za obědové menu se i s polévkou vejdete do 109 korun a pití či salát si můžete dát k obědu zdarma. Salátem se rozumí ten, který zrovna mají v nabídce, a pitím voda ze džbánu s citronem či pomerančem. Až tedy příště půjdete kolem, nelekejte se, že byste tam nepatřili a nemohli si to dovolit. Naopak. Za slušné peníze se výborně najíte (Kuřecí prsíčko se sýrovou omáčkou a arašídovými placičkami - mňam!) a budou s vámi jednat jako se zákazníkem, kterého si opravdu váží.

Web: www.restauracebohema.cz

Čajovna za zrcadlem

Čtenáři blogu 1000 věcí, co mě serou teď nejspíš zbystřili. Avšak neprávem. Za zrcadlem na vás nečeká takový ten klasický čajovnový feeling vonných tyčinek, batikovaných dredařů a bambusových vodevr. Naopak vás uvítá ne až tak "čajkové" prostředí bez tří vrstev peršanů na zdech a podobných nesmyslů, zato čaje mají vynikající, které oceníte i za/bez předpokladu, že jste čajový znalec. Najíte se taky dobře a když budete mít štěstí, narazíte i na nějaký ten domácí dezert. A kdyby už nic, tak ve výběru deskových a karetních her snad nikde v Brně nemají konkurenci.

P.S. Čte-li tento blog někdo z personálu Čajovny, vřele zdravím a přísahám, že jsem se snažil být co nejobjektivnější :D

Web: cajovnazazrcadlem.cz

Kofi Kofi

Pojízdný vozík, který stojí nejen na České, ale který navštěvuji prakticky hlavně na České jsem si zamiloval prakticky okamžitě. Přestože se nepokládám za kávového znalce, kávu tam mají vážně výbornou, dostanete ji hned do ruky a po celý den. Ranní cestu do školy zpříjemní, hezky vyplní i obědovou pauzu anebo odpolední kafíčkovou pauzu. Kafe od Kofi Kofi je jednoduše bomba - a v samém srdci Brna.

Web: kofikofi.cz

Maníkova pizza

Posledním podnikem, který vám dnes doporučím, je podnik, do kterého si sice nezajdete na pivo a posezení, ale dovezou vám ho klidně až domů. Je to prakticky můj první zážitek s dovážkou pizzy, ale nehodlám měnit a zkoušet nikoho jiného. Maník je rychlý, má výbornou nabídku, skvělé akce a boží pizzu. A ujišťuji vás, že bavit vás tenhle podnik bude už při samotném výběru na jejich stránkách.

Web. www.manikova-pizza.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat