pondělí 16. prosince 2013

Studentská kápézetka aneb Jak si užít zkouškové

Přátelé, kamarádi, drazí studenti,

opět nastal ten čas, kdy jsme nejzranitelnější a kdy jsme ochotni udělat cokoliv, jen abychom nemuseli otevírat učebnice. Zkouškové se blíží a tím pádem i pomyslné závody o největšího frajera, který celý leden odprokrastinuje nejvíc hodin a stejně proleze do druhýho semestru - sice s éčkama, ale šťastnej. Rád bych vám proto v tomto nešťastném období plného odříkání (nudné seč poučné literatury) a sebekázně nabídl pomocnou ruku a poradil vám, u jakých seriálů se dá úplně nejlépe "ztrácet čas".



1) Breaking Bad - Ano, to je ten seriál, o kterém letos všichni mluvili a chválili do nebes. No a co, že budete jen další z mnoha strženi touto mánií, kašlete na hipstry, co to viděli, before it was cool a budou s tím machrovat, ale prostě se na to podívejte. Nenechte si kvůli nějaké hrdosti ujít skutečně výborný seriál, který vás dostane. Já s ním ostatně minulé zkouškové taky začal a bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí mého studentského života. Jsou tam drogy, občas kozy, je v tom jímavý lidský příběh a skvěle napsaný postavy. To chcete, věřte mi.


2) Homeland - O Homelandu se určitě nepíše a nemluví tolik, jako o předchozím Breaking Bad, nicméně po jeho třech sériích budete muset uznat, že je na úplně stejné kvalitativní úrovni. Snad neexistuje depresivnější seriál, který vás bude tak děsně bavit. Navíc ve vás vzbudí až neuvěřitelně reálné emoce, kterým ani sami nebudete moci uvěřit. Ať už to je vztek nad neskutečně přehrávající dcerou protagonisty anebo smutek nad tragičností hlavní ženské postavy. Real drama, fakt. 


3) House of Cards - Seriál s Kevinem Spaceym od Davida Finchera. Co by na tomhle mohlo být špatně? Správně. Vůbec nic. V zatím jediné první sérii se stanete svědky zcela bez diskuze toho nejlepšího seriálového počinu roku 2013. Uteče to jako voda a nudit se fakt nebudete. Zákulisí politických pletich vás natolik vtáhne, že si budete chvíli připadat jako na dostizích a podporovat své černé koně, aby to všem ostatním natřeli. A taky se nejspíš platonicky zamilujete do Kevina Spaceyho, na pohlaví nezáleží.


4) Ray Donovan - Toto seriálové mládě má taktéž zatím jen jednu sérii, ale už během ní dorostlo mnoho veteránů a velikánů. Stanice Showtime umí skvěle motivovat své scenáristy a showrunnery, aby pro ně psali postavy tak záporné, že je nejde nemilovat. Ať už jde o zabijáka Dextera, fetující zdravotní sestřičku Jackie, alkoholika a spisovatele Hanka (Bukowskiho) nebo tak trochu irského mafiána s tvrdým srdcem Raye. Tenhle Hollywood jste ještě neviděli.


5) Luther - Idris Elba jako detektiv, který má tak trochu problémy se sebeovládáním. A tak trochu asi chladnokrevně zabil člověka a přitahuje ty nejbizarnější a nejděsivější kriminálníky z celého Londýna. Jestli jste si mysleli, že na poli krimiseriálů se už nedá nic vylepšit a vymanit žánr z prokletí nekonečných CSI, pak před vámi leží důkaz, že to jde. Na tuhle syrovou podívanou si rozhodně vynahraďte trochu času. Nebudete zklamaní.


6) The Big C - Dojemné příběhy táhnou. A když jim do jedné ruky strčíte Lauru Linney a do druhé černý humor, může být i drama o ženě, která dostane rakovinu, zábavnou podívanou. Seriál The Big C má zcela jistě své mouchy a rozhodně není tak dokonalý, jako předchozí vypsané, ale pokud občas přimhouříte oči (pokud je zrovna nebudete mít mokré od slz smíchu i žalu), nešlápnete vedle. Tento seriál se jednoznačně zapíše do vašich soukromých dějin. 


7) Sherlock - Bude vás asi málo, kteří neznáte příběh Sherlocka Holmese z Londýna 21. století. Stejně vám ale řeknu, že na zkouškové je Sherlock ten správný materiál. Je totiž úplně jedno, kolikrát jste viděli Studii v růžové a Reichenbašský pád, a že znáte polovinu replik nazpaměť, Sherlock je dokonalý pokaždé. A dobře se tím připravíte i na očekávanou třetí sérii, která v lednu odstartuje.


8) True Detective - Teď budu možná trochu šlapat po tenkém ledě, ale kdo nehraje, nic nevyhraje. True Detective teprve na svou lednovou premiéru čeká, ale už ze všech možných trailerů a fotek to vypadá, že máme čest se zatím neotevřeným pokladem televizní tvorby. Navíc je to drsná kriminálka od HBO, která si rozhodně nebude brát servítky absolutně s ničím. Tohle jednoduše nemůže skončit špatně. A aspoň budete pak moct machrovat, že jste na to začali koukat dřív, než to bylo populární na Nově.


9) Archer - Je zvláštní, jak moc vám k srdci přiroste alkoholik, děvkař a tajný agent v jedné osobě, kterého v životě nikdy nezajímalo nic jiného než jeho ego. V tomhle zdařilém komediálním animovaném seriálu, jež hravě přenáší události studené války téměř do současnosti, si užijete drsného humoru, vtipných zápletek a postav tak sobeckých, že... ani nevim co. No prostě se na to podívejte. Krátké dvacetiminutové díly skvěle vyplní váš čas mezi prvotním odhodláním se dnes v deset ráno už konečně učit a večeří.


10) Firefly - Budu teď trochu za sráče, co si bude natřásat peří, kterak neobjevil Ameriku, ale což. Seriál Firefly se stal legendou mezi legendami, a to i přesto, že byl po první sérii zrušen. Tím se ale vůbec nenechte odradit. Nevypovídá to nic o jeho kvalitě, ale o demenci velení stanice FOX, o níž by se občas daly psát islandské eposy. Jakmile objevíte Firefly, objevíte i svět, do něhož se budete rok co rok rádi vracet. A taky si tím konečně vysloužíte právo nazývat se právoplatným geekem.

1 komentář:

  1. Sherlock a Luther je fligna! Po šesti(devíti) dílech máte útrum a je třeba se zas učit. Každopádně já mezi prvním a druhým semestrem sjel celej Lítající cirkus a to fakt stálo za to.

    OdpovědětVymazat